Peynirin Saklanması

23 Mart 2014 Pazar

Süt Ürünlerinin Saklanması


Peynir Nasıl Tüketilmelidir?


Peynir uzun süre nasıl korunur?


Peynir çeşitleri, tüketilmek haricinde, hiç bir zaman açık ortamda bırakılmamalıdır. Satın aldığınız peynirlerin çeşidi ne olursa olsun yüzeyine dışarıdan gelen mikroplardan korumak, hava ve ışık ile irtibatını kesmek peynirin dayanımını arttırır.

Tüm peynir çeşitleri satın alınan kutu ve ambalajları ile birlikte soğuk ortamda muhafaza edilmesi en uygun olanıdır. 


Tüm süt ürünleri evdeki buz dolabının kokusunu üzerine çekebilir. 

Kutu ve ambalajındaki ürünler buz dolabının kokusunu daha geç üzerlerine çekerler. 

Buna önlem olarak peynir, ambalajından sonra poşete veya streçe de sarılabilir.

Bunların haricinde küçük ölçülerdeki peynirler hava almayacağına ve içinde korunacağına inanılarak, evlerde bulunan küçük peynir kaplarında da muhafaza edilebilinir.



Süt ve Süt Ürünleri kanununda belirtilen yasalar gereğince peynir çeşitleri buz hane, buz dolabı gibi soğuk ortamlarda +3 ile +5 ° de muhafaza edilir. 

Açık hava, güneş ışığı ve oda sıcaklığına maruz kalmaktan korunmaları gerekir.



Peynir çeşitlerinin saklanmasında katkı maddesi içeren ve doğal, katkı maddesi kullanılmadan üretilmiş peynirler diye ikiye ayırmak doğrudur. 

Katkı maddeleri içeren ürünler daha uzun süre dayanır ve bunları saklamakta elbette daha kolaydır. 


Katkı Maddeli Peynirlerin Saklanması


Tüm ürünlerde olduğu gibi, içeriğine konulan bir takım kimyasallar ile, peynirin de raf ömrü uzatılarak deformasyonu bayatlaması durdurulabilinir. 

Bunun anlamı, oda sıcaklığına maruz kaldığında bozulma ve sararmaya başlamasının gecikmesi hatta hiç deforme olmadan son kullanma tarihinin dolması anlamına gelir.


Peynir alırken dikkat: http://kalitelipeynir.blogspot.com.tr

Uzun süre dayanım gösteren kutu sütleri, hazır homojenize yoğurtlar, ayranlar gibi peynirde benzer durumlar gösterebilir. 

Ambalajı açılıp içine bakıldığında süt ürünlerinin beyaz olması da sizi aldatmamalıdır.

Sütün içerisindeki hayvansal yağ, süt ürünlerinde kendine has bir renk oluşturur. Fakat katkılı süt ürünlerinin genelinde yapay bir görünüm vardır.

Katkı maddeli ürün her zaman iyi bir görüntü sunar. 



Beyaz renk, sarı renk ve parlaklık veren bazı kimyasallar içeriğinde mevcut olabilir. Satın aldığınız peynirin içeriği ambalajının üzerinde yazar.


Katkısız Üretilen Peynirlerin Saklanması

Satın alındıktan sonra, kutu ya da ambalajı açılmadığı takdirde katkısız süt ürünleri, (eğer üretici tarafından süt ve tuz oranları iyi ayarlanmışsa) belirli bir süre bozulmadan soğutucuda bekletilmesinde bir sakınca yoktur.

İçeriğine raf ömrünü uzatıcı, renklendirici, tatlandırıcı gibi maddeler konulmadan üretilen tüm süt ürünleri, +3 ile+5°lerde iyi korundukları takdirde belirli bir süre dayanım gösterebildikleri halde, açıkta ve oda sıcaklıklarında hemen bozulmaya başlar. 

Bu da, bir kısmının tüketildikten sonra açıkta bırakılmadan, kalanın soğuk ortama bir an önce tekrar geri konması gerektiğini bize gösterir. 


İçeriğinde katkı maddesi olmayan peynir sütün rengini alır.


İçeriğinde katkı maddesi olmayan ürünlerde özellikle beyaz peynir açıkta kaldığında yumuşar ve içeriğindeki yağı dışarıya atmaya başlar. Tam yağlı sınıfına giren peynirlerde bu sararma diğer peynirlere oranla daha belirgindir. Fakat ambalajına sarılarak buz dolabı gibi karanlık soğuk bir ortama geri konduğunda bir kaç saat içerisinde peynir eski haline tekrar kavuşur.

Beyaz Peynir Nasıl Tüketilir?

Beyaz Peynir satın alındıktan sonra yenmek için buz dolabından çıkardığınızda suyun altında yıkayın. Peyniri hem temizlemiş olursunuz hem de yediğinizde ağzınızda daha lezzetli ve ferah bir tat bırakır.


Beyaz peynir nasıl saklanmalı? :http://beyazpeynirler.blogspot.com.tr

Beyaz Peynirlerin tuz oranları devlet tarafından belirlenmiştir. Yani pratikte satılan tüm peynirlerin tuz oranları insan sağlığına uygun olarak üretilir. Fakat yediğiniz beyaz peynir size tuzlu geliyorsa, ya da tansiyon gibi rahatsızlığı olan insanlar yemek istediğinde, peynir her zaman değil fakat, belirli bir müddet su içerisinde bırakılabilinir. 

Taze üretilip satılan peynir çeşitlerinin saklanması


Yüksek süt oranı ve tuz; peynirin uzun süre dayanmasını sağlar. 

Taze peynirlerde süt oranı ve tuz diğer peynir çeşitlerindekine göre daha sınırlıdır. 

Taze peynirleri hızlıca tüketin. Çünkü taze peynirlerin içeriği uzun süre bekletilmeye karşı dayanıklı olmaya bilir. 

Taze peynir nedir? http://tazepeynirler.blogspot.com.tr





Lor peyniri

Halk pazarlarında yaygın olarak satılan ve tatlı börek gibi yiyeceklerde kullanılan lor peyniri sütün ya da peynir altı suyunun ısıtılarak kesilmesi işlemine dayanarak yapılır. 

Tuzlu ve Tuzsuz olarak satılır. Tuzlu lorun iyi saklandığı sürece dayanımı uzun olmasına rağmen, tuzsuz lorun dayanımı çok çok azdır. Çabucak tüketilmesi uygundur.




Eski Kaşar Peyniri Nasıl Saklanmalıdır?

Üreticiden dağıtıcılara, perakendecilere gönderilirken; 

Her biri tekerlek şeklindeki eski kaşar peynirleri kurumayı engelleyen kağıtlara sarılan beş adet tekerleğin çuvallanması ile peynirin üretilmesi tamamlanmış olur. 

Peynirin kurumaması için peynirde yağ oranının dış faktörlerden korunması çok önemlidir. 

Eski kaşar peynirinin hava alması da gerekir. Tüketilirken de streç film değil, yağlı kağıda sarılarak dolaba konulması daha uygun olur. 



Eski kaşar peyniri, streç film ve vakumlu ambalaj yöntemine oranla et ve sucuk gibi muhafaza edilmesi ve soğutucuda bu şekilde kalması dayanımını yükseltir. 


Üzerlerinde Küf Bulunan Peynirler

Eski kaşar peyniri gibi yapılışından kaynaklanan üzerinde küf oluşabilen peynirler, tüketicilerce sanıldığının aksine peynirin bozulmasına bir işaret değildir. 

Eğer ki sulu bir zeminle teması da yoksa. Su, kaşar peynirinin düşmanıdır.

Üretildiğinde içeriğinde rutubetin saklı kalarak piyasada o şekilde satılan pek çok taze kaşar, Kars kaşar peynirlerinin de tadında bir acımtıraklık ne yazık ki mevcuttur. Bu acı tadı barındıran peynirlerin de sağlık açısından tüketilmemesi gerekir. 

Acı tat, kaşar peynirlerinde olmaması gereken bir faktördür. Tadının acı olması aynı zamanda süt içeriğinin de eksik olması anlamını taşımaktadır.

Uzun bekleme süresi geçirmiş fakat bozulmamış özellikle eski kaşar peynirleride, yediğiniz zaman boğazda hafif bir yanma yapar. Acı tat ile karıştırılmamalıdır. Böyle eski kaşar peynirlerine 'biberli' eski kaşar peyniri denir. Bazı çevrelerce bu tarz eski kaşar peynirleri daha çok sevilip tüketilir.

Elbetteki yurt dışında ya da aşçılarımız tarafından özel olarak benzer bir tat oluşturulan peynir çeşitleri de mevcuttur.

Eski Kaşar Peyniri üretimi:/http://kasar-peyniri.blogspot.com.tr

Saklama

Buz dolabının içinde, arka bölümüne yani soğutucunun duvara doğru olan kısmına özel ambalaja sarılı da olsa peynir dayandırılmamalıdır. 

Yani saklanırken de buz dolabının rafının arkalarına atılan peynirlerin bozulma ve çürüme yapmamasına özen gösterilmesi gerekir. 



Kaşar peynirlerinin üzerinde sert ve kuru bir tabaka oluşur. 

Bu tabakanın üzerinde de küfler oluşabilir. 

Bunlar temizlendikten sonra lezzetini koruyor ve kaşar peynirinin içinde küf oluşmamışsa, kaşar peynirinin yenmesinde bir sakınca yoktur.


http://trakya-peyniri.com

Gürel Peynircilik Gerçek tat, özlediğiniz lezzet..



Free Website templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates